Friday, June 12, 2009
TERENGGANU
Resipi Nasi Dagang
Bahan-bahan
1 kg beras dagang (direndam)
20gm halia
10gm bawang putih (dihiris)
20gm bawang merah ros (dihiris)
2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam'
1/2 sudu teh halba
200 ml santan
Cara-cara membuat
Kukus beras dagang selama 30 minit dan gaulkan santan dan semua bahan-bahan yang lain. Kukus semula selama lebih kurang 20 minit.
Resepi Kari Ikan Tongkol
Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol yang telah dipotong
Serbuk kari ikan
Kerisik
Santan
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Sedikit halba
Daun kari
Cili merah untuk hiasan
Cara-cara
Tumiskan bawang putih dan bawang merah. Masukkan halba. Kemudian, masukkan daun kari. Tumis sehingga naik bau. Masukkan serbuk rempah kari ikan. Kemudian, masukkan santan. Renihkan selama 5 minit. Masukkan ikan tongkol. Masak sehingga ikan lembut. Hidangkan bersama nasi dagang.
AYAM PERCIK TERENGGANU
15 biji cili kering, direndam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 cm kunyit hidup
B
250 ml santan pekat
2 camca besar gula secukup rasa
1 camca besar tepung beras
2 Kiub Pati Ayam
1 kg ayam, dipotong ke 4 kepingan dan dihiris
CARA CARA :
Campur ramuan A dan kisar hingga lumat. Dalam periuk, campur ramuan A dan B. Masak di atas api yang sederhana hingga kuah hampir pekat.Ketepikan dari api.
Sapu kepingan ayam dengan kuah rempah dan panggang atas dawai memanggang hingga kekuningan.Kemudian terbalikkan di sebelahnya, sapu lagi dengan kuah dan panggang hingga masak.Ulang proses ini dengan kepingan seterusnya.
KETUPAT SOTONG
20 ekor sotong yang bersaiz body 3" atau lebih di buang kepala dan dibasuh dgn membuang segala bhg dalamnya
2 cawan beras pulut dibasuh bersih
4 cawan santan
2 Keping Nise' kerek dipecahkan (gula Malaka)
Gula secukup rasa
Sedikit garam
2 helai Daun pandan disimpul
Lidi kelapa atau penyunkil gigi (buluh)
Kaedah Pembuatan
Mula-mula rendam beras pulut kedalam santan selama sekurang-kurangnya 30 minit. Tapiskan beras pulut bagi mengasingkannya dengan santan.
Santan santan tadi dimasukkan dalam periuk.
Sumbat body sotong tadi dengan beras pulut lebih kurang 1/3 penuh, tutupkan dengan kepala sotong dan cocokkan dengan lidi nyor yang ditajamkan @ pencungkil gigi secara bersilang supaya kepala sotong tak tertanggal dgn bodynya serta sebagai penutup beras pulut tadi.
Sotong-sotong yang sudah disumbat pulut tadi dimasukkan ke dalam periuk yang berisi santan. Masukkan nise kerek (gula melaka), garam dan gula serta daun pandan. Masak sehingga pekat. (Kalau kurang manis lagi bolehlah ditambah gula)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment