Thursday, June 11, 2009
makanan tradisi kelantan !
Cara
4 cawan nasi (nasi untuk nasi kerabu)
5 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 biji cili api-ditumbuk (boleh tambah jika mau pedas)
2 biji telor ayam
1 batang serai-dimayang halus*
1 batang bungan kantan*
1 pohon daun kesum*
100 gm kacang panjang
100 gm kobis*
sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam/perasa
Cara
1. Mayang halus semua bahan yang bertanda *
2. Panaskan minyak kemudian tumis semua bahan-bahan yang telah ditumbuk halus, garam/perasa.
3. Apabila sudah garing masukkan telor serta sebahagian daripada bahan yang telah dimayang dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan nasi dan kacau hingga sebati.
5. Hidangkan bersama lebihan kerabu (sayuran yang telah dimayang halus)
Nasi ketumbar
Bahan
4 cawan beras basmathi (ikut suka - beras apapun boleh)
4 cawan air (ikut jenis beras yang digunakan)
7 ulas bawang merah*
2 cm halia*
5 ulas bawang putih*
3 tangkai daun ketumbar*
3 sudu margerin
1 helai daun pandan
2 sudu besar serbuk ketumbar
Bahan penumis secukupnya (cengkeh, pelaga etc)
garam/perasa secukup rasa
stok ayam - jika suka
Cara
1. Cuci beras dan toskan.
2. Blend bahan bertanda*
3. Panaskan margerin dan tumiskan bahan penumis, bahan-bahan yang telah diblend dan serbuk ketumbar sehingga kuning keemasan/naik baunya.
4. Masukkan beras, daun pandan, stok ayam (jika suka), garam dan air secukupnya.
5. Biarkan masak seperti biasa.
Ayam percik
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (potong 4)
1 ½ cawan santan pekat
2 biji bawang putih
2 biji bawang besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
½ camca kecil jintan putih
½ cawan tepung beras
¼ cawan air asam jawa
cili kering (sekiranya mahu kuah kemerahan)
gula dan garam
Cara Memasak:
1. Kisar bawang, halia, serai, ketumbar, cili kering dan jintan. Perap bersama ayam selama ½ jam.
2. Campur tepung beras, santan, air asam jawa, gula dan garam. Gaul sebati bersama ayam tadi.
3. Tuang dalam kuali dan reneh sehingga suku masak.
4. Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan ke dalam loyang pembakar.
5. Bakar dalam oven dengan suhu 200 darjah dalam masa 20 minit sehingga agak keperangan.
6. Hidang ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi.
7. Hias mengikut kreativiti anda.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment