Saturday, June 13, 2009

SELERA PULAU MUTIARA


NASI TOMATO PENANG




Bahan- bahan :
600gm beras basmathi
600ml air
200ml susu cair
50gm bawang besar
50gm halia
5 biji bawang putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
2 helai daun pandan
3 biji buah cengkih
1 batang kulit kayu manis
5 helai daun pudina
1 helai daun ketumbar
1 biji tomato
1 biji cili hijau
1 sudu teh pewarna merah
1 sudu makan pati tomato
1 sudu makan kismis
1 sudu makan kacang gajus2 sudu makan minyak masak


Cara memasak :

1. Cuci beras sehingga bersih dan rendam selama 10 minit.
2. Panaskan minyak masak dan minyak sapi, tumiskan bawang besar, bawang putih, buah pelage, kayu manis dan bunga cengkih.
3. Setelah garing, masukkan halia, pati tomato dan daun pandan.
4. Seterusnya, masukkan air, susu cair, gula pasir dan garam. Kacau hingga sebati.
5. Akhir sekali masukkan beras, tomato, cili hijau, daun ketumbar dan daun pudina.
6. Biarkan selama 45 minit. Masukkan kismis dan kacang gajus. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment