Saturday, June 13, 2009

SELERA KENYALANG



MANOK CILI KERING SARAWAK






Bahan- bahan :
½ ekor ayam / dipotong kecil
20 biji kering
8 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
3 cm halia
Garam dan bahan perasa secukupnya

Cara memasak :

1. Bersihkan ayam dan tos
2. Lumurkan ayam dengan kesemua bahan tumbuk. Gaulkan sebati.
3. Perap ayam selama satu jam.
4. Panaskan minyak dan goring ayam hingga garing.
5. Sedia dihidangkan.



HATI MASAK LADA HITAM


Bahan- bahan :
½kg hati lembu/ direbus
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
3cm halia
100gm sos lada hitam
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan kicap pekat
Garam, gula dan bahan perasa secukupnya.


Cara memasak :

1. Tumiskan bahan kisar bersama cili kisar. Biarkan hingga pecah minyaknya.
2. Masukkan hati lembu dan gaulkan sebati.
3. Setelah itu masukkan sos lada hitam dan kicap pekat. Kacau rata.
4. Perasakan dengan garam dan bahan perasa secukupnya.
5. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment