SELAMAT MENCUBA!!!
RENDANG TOK
BAHAN BAHAN:-
1 kg daging
4 camca besar cili kisar
120 ml minyak
1 liter santan pekat
1 camca besar gula merah
1 biji kelapa parut (dibuat kerisek)
Isi kelapa tua (disagat dan dipanggang hingga kering)
Sedikit garam
Bahan A (dikisar halus)
5 batang serai
2 cm lengkuas
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Bahan B (disangai dan dikisar halus)
2 camca besar ketumbar
1 camca besar jintan manis
1 camca besar jintan putih
4 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
CARA-CARA
1. Daging dibersihkan dan dipotong selebar 4 cm. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar dan cili kisar hingga naik baunya.
3. Masukkan santan dan daging. Kacau sebentar dan biarkan kuah menjadikan pekat.
4. Apabila kuah hampir pekat, masukkan gula merah, kerisik, garam serta isi kelapa tua.
5. Masak hingga menjadi pekat dan kering.
Nota : Masakan ini perlu dikacau selalu sehingga kering.
BAHAN-BAHAN
4 biji cili merah
5 biji cili padi
4 camca besar tempoyak
garam
gula
CARA-CARA
1. tumbuk cili padi dan cili merah dengan garam
2.masukkan tempoyak dan gula. Kacau hingga sebati.
3.hidang dengan ulam petai atau pucuk ubi rebus.
No comments:
Post a Comment