Saturday, June 13, 2009

LAKSA SARAWAK


Bahan- bahan :
50 gm mihun / dicelur
1 peket perencah laksa khas (600gm)
500gm udang
5 ketul dada ayam/ dipotong kecil
2 kiub pati ayam
500ml santan
4 biji teluar ayam / digoreng dadar dan dihiris halus
50gm tauge / dicelur
1 biji limau kasturi
Garam dan bahan perasa secukupnya


Cara memasak :

1. Rebus udang dan ayam hingga mendidih.
2. Setelah mendidih, keluarkan ayam dan udang.
3. Masukkan perencah laksa dan kacau dengan api perlahan
4. Setelah mendidih masukkan santan pekat dan biarkan mendidih dengan api kecil.
5. Perasakan dengan garam dan bahan perasa secukupnya.
6. Hidangkan bersama mihun, hirisan ayam, udang, teluar dadar dan juga hirisan limau nipis.

No comments:

Post a Comment