Thursday, June 4, 2009
Resipi Makanan Pahang
PUDING RAJA PAHANG
Bahan-Bahan :
SESIKAT PISANG LEMAK MANIS
2 TIN SUSU CAIR IDEAL .
10 BIJI TELUR ITIK
2 BIJI TELUR AYAM
1/2 CAWAN GULA
SEDIKIT ESEN VANILA
Bahan-bahan untuk penyeri dalam Puding :
BUAH FRUNE
SEDIKIT CERI MERAH
KACANG GAJUS
Cara memasak SOS Puding :
SUSU CAIR DILARUT KAN BERSAMA GULA,ESEN VANILA,DAN TELUR MERAH,
DIATAS API PERLAHAN, HINGGA MENDIDIH, KACAU KAN KERANA SUPAYA TELUR TIDAK BERKETUL ..SEHINGGA SEBATI ..KALAU PERLU PUKUL TELUR DULU NGAN SUSU TADIK ...DAH MASAK KETEPI KAN.
Bahan-bahan untuk Urat Emasnye :
TELUR ITIK DIAMBIL MERAH NYE SAHAJA .
DI TAPIS UNTUK MENGELAK KAN KETULAN TELUR.
DAN GUNA KAN DAUN PISANG UNTUK MEMBUAT SAPERTI ROTI JALA.
AYAK KAN DIATAS AIR GULA YG DI PANASKAN ATAS API.
GULA SEBANYAK 1/2 KG.
AIR NYE MENJADI PEKAT.
MASAK KAN HINGGA HABIS.
PISANG DI GORENG BERSAMA MINYAK HINGGA KUNING.
PISANG HENDAK LAH MASAK RANUM.
Sekarang untuk mengatur dan cara untuk hidangan:
SUSUN PISANG DALAM MANGKUK.
TUANGKAN SUSU YG TELAH DI SEJUKAN.
ATUR FRUNE DIATAS BERSAMA CERI DAN KACANG GAJUS.
DAN ATUR URAT EMAS YG DIPERBUAT DARI TELUR ITIK TADI.
SEMUA BAHAN-BAHAN NI HENDAK LAH DISEJUKAN DAHULU.
DAN KEMUDIAN BARU DIHIDANGKAN.
SEDIA DIMAKAN!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment