KUIH KARAS
BAHAN-BAHAN
1 paket tepung beras
½ tepung jagung
½ kilo gula pasir
Air
Minyak secukupnya
CARA-CARA
- Karas dibuat dengan menggunakan tempurung kelapa yang berlubang-lubang halus. Acuan ini diikatkan pada sebatang kayu melintang pada tempurung diikatkan dawai ditengah-tengah kayu tadi agar boleh digantungkan tempurung di atas kuali.
- Adunan dituangkan ke dalam tempurung yang digantung di atas kuali yang telah panas minyaknya. Adunan akan mengalir melalui lubang-lubang halus pada tempurung ke dalam kuali. Gerakkan dawai acuan (seperti membuat Roti Jala) dan jadikan adunan sebesar piring.
- Goreng sehingga karas garing dan berwarna perang. Angkat dan lipat mengikut citarasa masing-masing, samada berbentuk segi empat sama, digulung bulat (silinder), semi bulatan dan juga segitiga sama.
Salam, Boleh bekslksn saya alamat pembekal kuih tradisi di sekitar Kulim tak?
ReplyDelete