Saturday, June 13, 2009

KEK GULUNG LAPIS SARAWAK

Bahan- bahan :
BAHAN A
5 biji kuning telur
3 biji putih telur
½ sudu ovelet
140 gm gula
120 gm tepung gandum

BAHAN B
200 gm mentega
100 gm kaya
1 sudu teh susu pekat

BAHAN C
½ sudu teh pewarna merah
½ sudu teh pewarna kuning
½ sudu teh pewarna hijau
½ sudu teh pewarna coklat
50 gm jem apricot / untuk melekatkan kek


Cara memasak :

1. Satukan kuning telur, putih telur, ovelet, gula dan jmuga tepung gandum (bahan A). Pukul hingga kembang.
2. Kemudian pukul bahan B secara berasingan hingga sebati.
3. Campurkan bahan A dan bahan B. Gaulkan sebati dan bahagikan kepada empat warna.
4. Tuang adunan berselang seli warnanya.
5. Bakar selama 10 minit pada suhu 180˚C hingga masak.
6. Sapukan jem apricot [ada kek. Susun lebihan kek lapis Sarawak dan gulung. Bekukan sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment