Saturday, June 13, 2009

KUIH TRADISIONAL JOHOR

KUIH TIRAM


Bahan- bahan :
375 gm tepung gandum
720 gm tepung ubi
150 ml air
125ml minyak masak
500gm gula halus
3 biji telur
Garam secukup rasaMinyak untuk menggoreng secukupnya.


Cara memasak :

1. Adun tepung gandum dan telur di dalam bekas adunan. Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh lembut. Ketepikan.
2. Di dalam bekas berasingan, kacau tepung ubi dengan minyak dan ketepikan.
3. Ambil adunan tepung gandum tadi dan canai hingga nipis.
4. Ratakan ¼ bancuhan tepung ubi (yang dicampurkan dengan minyak) di atas tepung gandum (yang telah dinipiskan)
5. Gulung kemas dari hujungnya sebanyak empat gulungan dan poting 1 cm.
6. Canai lagi setiap sati menjadi nipis
7. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali, goring kuih tadi sehingga warnanya keemasan.
8. Angkat, tos minyak dan gaulkan dengan gula halus.

No comments:

Post a Comment