Sunday, June 14, 2009

Makanan tradisional Negeri Sembilan :)


ikan keli masak lemak cili padi

Bahan-bahan

  • 3 ekor ikan keli
  • Cili padi
  • Kunyit hidup *
  • Santan - dr setengah biji kelapa
  • Timun ladang dikikis kulitnya, dibuang bahagian tengah, dan dipotong kecil
  • Sebiji limau nipis
  • Garam dan perasa

Cara-cara

  1. Ikan keli disapukan kunyit dan garam kemudian disalai hingga kering.
  2. Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus. Kemudian,masukkan ke dalam periuk
  3. Masukkan santan. dan timun. Masak dengan api perlahan.
  4. Masukkan garam dan serbuk perasa.
  5. Akhir sekali...sebelum diangkat, perah air asam limau ke dalam kuah. Kemudian, siramlah kuah tadi atas ikan keli salai.

No comments:

Post a Comment