ambuyat
Bahan-bahan
- 1/2 pek sagu putih
- 1/4 kacang tanah
- 1 ikat sayur kangkung
- 10 btg kacang panjang - dipatah2kan [jangan dihiris]
- 3 biji cili padi - boleh tambah lagi klu nak pedas
- 1500 ml - air
- 1 tin ikan sardin
- bahan perasa
Cara-cara
CARA BUAT BEBOLA SAGU:
- masak sagu dengan air mendidih. kacau sehingga bancuhan sagu kelihatan pekat/kental. Ambil sesenduk sagu & bulat2kan guna chop stick. rendam seketika bebola tersebut dlm semangkuk air suam sementara membuat kuah. Buatlah bebola sagu sehingga habis bancuhan
CARA BUAT KUAH:
- kacang tanah digoreng lps tu kisar. Kemudian didihkan air dalam periuk.
- setelah air mendidih, masukan kacang tanah & ikan sardin yang tlh dilumat - biarkan seketika.
- kemudian masukan kacang panjang, kangkung, bebola sagu, cili padi dan bahan perasa. kacau seketika. Biarkan sayur 1/2 masak than matikan api.
- masakan ni boleh dimakan bersama nasi putih, mee atau dimakan begitu sahaja. Ianya sedap semasa masih panas lagi.
No comments:
Post a Comment