1 kg laksa beras
1 kg ikan kembung
15 cili kering-rendam air panas
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 serai-ketuk
asam keping secukupnya
1 ketul gula gherek/kerek/kabung/melaka
daun kesum
1 bunga kantan-belah 4
garam, gula
air
5 cili merah
1 in belacan
lengkuas sikit-ketuk
rebus ikan ngan gula kabung, garam, asam keping n lengkuas. sejukkan , asingkan isi n tulang.
kisar isi ngan separuh air rebusan ikan tadi. masukkan kedalam periuk.
kisar tulang ikan ngan separuh lagi air rebusan tadi, tapis n masukkan air tu kedalam periuk tadi.
kisar cili kering, cili merah, bawang2 n belacan. masukkan kedalam periuk. jerang atas api sederhanan hingga pekat sedikit. masukkan asam n lengkuas dr rebusan ikan tadi bersama serai, bunga kantan n daun kesum. masukkan gula, garam. didihkan lagi.
No comments:
Post a Comment